Dagens ridpass – Paddocken

Dagens ridpass – Paddocken

För hundra år sedan red vi i paddocken sist, nej men seriöst. Sist jag red i paddock var nog allt på sista tävlingen i Rättvik som var helgen den 15-16 JUNI!! Vi har liksom bara haft fokus på att ha roligt och rida i skogen, det har passat oss bra, men man behöver få in lite ”finlir” i paddocken också, och det fick vi idag.

Eller finlir och finlir, vi båda var stela och ovana i paddocken. Sofia var med på marken då hon egentligen hade tänkt rida MEN på vägen hem från hagen så trampade Bubblan av Bams ena baksko, suck. Så han fick vila och Sofia hjälpte mig och Bubblan. Fick beröm för mina skänklar, dom ligger mycket mer stabilt och stilla nu, mot vad dom har gjort tidigare. Så det kändes bra att få se det på ett kort filmklipp och se att man faktiskt kommit någonstans i sin ridning, oftast tror man ju att man aldrig blir bättre, det känns som att man bara blir sämre med åren, haha. Men man blir bättre och bättre, och sitsen har alltid varit en svaghet hos mig, men nu börjar det rätta till sig. Jag måste bara bli bättre på min hållning på överlinjen på både mig och Bubblan, även Bubblans mage samt mina axlars position.

Men det är det som är charmen med ridningen, eller hur? Det finns alltid något att jobba med och det finns alltid något som vi behöver bli bättre på. Alla har vi svagheter och vi tar olika lång tid på oss att lära in dom och bli starka nog. Det handla om mycket hjärna och muskler i ridningen, men det var ju ingen nyhet direkt. Dela gärna med er vad ni har för svagheter och styrkor i eran ridning, jag vill gärna läsa det! Berätta också gärna hur ni gör för att träna på det!

Så här såg ridpasset ut:
Travade fram honom först på fyrkantsspåret. Tycker det känns bra att få trava på framåt utan krav, hålla koll så vi är balanserade och raka. Vi kände oss lite stela båda två i början, men det försvann ju mer vi red. Man behöver ju bli varm i kläderna. Gick över till övningen, som vi i stort sätt alltid gör i början av ett ridpass, samla kort, kort och kortsidorna och öka traven på långsidorna. Fick påbackning på att öka traven när vi kommit ut ut ur hörnet så vi är helt raka när vi ökar traven. Det är jag dålig på, så det fick vi tänka på idag. Gjorde självklart denna övning i båda varven, gjorde sedan lite tempoväxlingar i båda varven, kort trav och ökad trav. Gick in på serpentiner och rullade på där, samlade ihop i svängarna och släppte på framåt på raksträckorna, gick så där, haha. Kändes mest som att vi var i otakt. Körde lite skänkelvikningar som släppte vart efter som vi gjorde dom. Körde galoppfattningar i båda varven och mycket fokus på att fattningen ska komma rejält bakifrån. Fick till några bra fattningar och några som var pannkaka. Sen åkte Sofia och jag och Bubblan tog en skritt-paus och fortsatte sedan.

Fattade galopp och rullade några varv, lät han trampa på och fokuset låg på att galoppera rakt och att inte gena i svängarna samt att hålla samma tempo varvet runt. Gjorde det i båda varven och gick över till kort galopp på kortsidorna och länga på långsidorna, här ville jag att han skulle öka galoppen med hela kroppen, allt ska komma bakifrån. Fick en bra känsla efter några gånger så vi gick in på skänkelvikningar i galoppen som faktiskt gick bra. Dom första var lite ostadiga men det var för att jag var lite ur balans, sen gick det bättre. Sen galopperade vi runt lite på volterna på en hand och rullade på i ett härligt tempo. Travade av honom och så skrittade vi asfalten hem, perfekt att skritta hårt underlag då och då.

Duktig häst!
Klaraaaa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *