Hästar

Hästar

Buffalo Soldier
Den här skimmeln går under namnet Bubblan på bloggen och även till vardags, han kallas ibland också för diverse olika smeknamn men ni ska få lära känna honom som Bubblan. Bubblan är då en arabkorsning född 1999, Sofia som har honom på foder har haft honom vid sin sida i 10 år, dom har hållit ihop i alla lägen och lärt varandra genom året. Och nu har jag chansen att få ta del av honom och lära mig av honom. Jag har ridit Bubblan i 5 år!

Bubblan är en gentleman i alla lägen, spelar oftast sur fast han inte är det, fast ibland är han sur som när man spänner sadelgjorden eller inte myser tillräckligt länge innan man tränsar. Han tycker det är super roligt att galoppera, det är det bästa han vet, gärna fort också, super fort. Men när någon häst springer om honom blir han sur och springer ännu fortare. Han gillar fart och han gillar att arbeta, Bubblan är den hästen du kan galoppera iväg på och sedan samla in i en sådan kort galopp så du står på stället. Han är extremt rolig att rida, det finns hur mycket energi som helst att hämta och istället för att försöka lugna ner hästen som är pigg så väljer vi att använda den energin till att arbeta, vilket har givit resultatet att han knappt går att trötta ut, men där spelar vällhans arab-sida in också! Bubblan kan det mesta och har varit med om det mesta, han är stabil med alla fyra fötter på jorden men kan ibland kasta upp svansen och trava som på moln. Han har en trevlig personlighet och gillar att vara till lags, han känner när man mår dålig och han känner när man behöver ett sånt där glädje hopp rakt upp i luften eller ett jätte hopp i galoppen, han känner och han vet precis när han ska busa till det med oss, han tycker det är riktigt rally att bli riden på träns bett och hackamore, det är rena självmordet ute i skogen men han dansar fram på stångbett och även kombination stång och kapson. 

Jag skulle säga att Bubblan är en rolig prick med både humor och energi, det finns lite av varje och det finns, ALLTIDALLTID något nytt att hämta, spelar ingen roll vad det handlar om, det finns alltid lite mer att hämta hos honom. Han beter sig inte som om han är född 1999, han beter sig mer som 3 år och nyss inriden, ungefär! Men det gör inget, för det är de som gör Bubblan, till just Bubblan. Han är en helt fantastisk häst och jag hoppas att jag har många fler år tillsammans med honom, på hans rygg och självklart i stallet tillsammans med Sofia och Bam.

Bubblan har tidigare tävlats aktivt tillsammans med Sofia, har i stort sätt alltid kommit hem med rosett från tävlingarna han ställt upp i. Han har nu mot slutet inte tävlats så mycket då han tröttnat på det lite, men jag och Bubblan har varit ut och tävlat i grenar inom western bland annat en western ridning klass och en western horsemanship. Där även vi kommit hem med rosetter tillsammans, bland annat blå och även blå/gul rosett. Mina tävlingsnerver är inte dom bästa men jag säger som många andra ”man måste träna på att tävla”.

Som sagt, Bubblan kan ibland upplevas som att han har alla bokstavskombinationer men han är också seriös, målmedveten och energifylld. Han är en fantastisk häst att arbeta tillsammans med och han lär mig något nytt varje gång jag sitter på hans rygg, han är ärlig och rakpåsak skulle jag vilja säga. Han är min bästakompis, träningskompis och min ’när man mår dåligt kompis’ I alla lägen finns han där, alltid. Han är en på miljonen, verkligen! Alla borde få uppleva en Bubblan!

Whambam Thank U mam ’Bambam’
Bambam är också en häst som kommer synas lite då och då här på bloggen, han är av rasen Quarter horse och är 17 år ung. Han tränas och tävlas av ägaren till Bubblan, Sofia. Bambam är en avelshingst som fått väldigt fina avkommor, han är känd för sitt lugna temperament, sitt coola jag och hans maffiga sätt att röra sig på när han arbetar, speciellt på kossor. Jag rider Bambam lite då och då, men mest rider och sköter jag Bubblan.

BamBam ägs av Sofia som också har Bubblan på foder. Bam har fina resultat i olika grenar inom western både med tidigare ägare och med Sofia. Han har varit avels hingst och är idag läromästare. En otroligt trevlig individ som inte gör något på beställning, du måste förtjäna det. Dansar fram med Sofia i sadeln och dom är ett perfekt team tillsammans.